02-11-09

Mag ik u eddy voorstellen?

Op de waterdamp-satellietbeelden van vandaag (Meteosat SEVIRI) is een pracht van een "eddy" te zien. Dat is die mooie krul, bijna een slakkenhuis zelfs, die zichtbaar is tussen Schotland en Scandinavië.

Een waterdampbeeld is vrijwel nooit te zien in de weerberichten in de media, waar vooral visuele en infrarode beelden opduiken. Een meteoroloog kan er nochtans waardevolle informatie uit halen. Op de waterdampbeelden staat wit voor vochtige en zwart voor droge lucht.

Een eddy ontstaat in een zogenaamde "dark stripe": een band met droge stratosferische lucht die doordringt tot in de bovenste lagen van de troposfeer, meestal in de omgeving van een koufront. In zo'n dark stripe bevindt zich vaak een maximum van positieve vorticiteit. In de omgeving van dit maximum begint de luchtstroom cyclonaal te roteren. Dat heeft tot gevolg dat vochtige ("witte") lucht uit de omgeving in de droge ("zwarte") dark stripe wordt gezogen, waardoor na een tijdje een mooie zwart-witte spiraal ontstaat. Zo mooi als vandaag, zijn ze zelden te zien op satellietbeelden.

 

waterdamp 021109

(Meteosat SEVIRI 20091102 1200 UTC, 5.35 - 7.15 µm Water Vapour)

 

15:29 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.