29-10-09

IJsverwachting is terug

Toegegeven: ik heb er eventjes aan gedacht om er de brui aan te geven, aan mijn IJsverwachting. Er kruipt immers veel tijd in om deze verwachtingen actueel te houden. Maar met de winter die stilaan weer nadert, begint die ijsmicrobe toch weer onbedaarlijk te kriebelen. De IJsverwachting is dus terug, in een licht aangepaste vorm. Neem er gerust eens een kijkje.

21:43 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-10-09

Splitfronten, open cellen en berggolfjes

Op de regionale SatRep-foto van vandaag zijn enkele interessante dingen te zien. SatRep staat voor Satellite Report: een satellietfoto waarop de (KNMI-)meteoroloog van dienst enkele belangrijke of opmerkelijke meteorologische fenomenen aanduidt en soms ook kort bespreekt.

Op de SatRep van deze ochtend zien we een koufront met een duidelijk split-front karakter. Dat betekent dat de scheiding tussen de warme en de koude luchtmassa aan de grond niet samenvalt met de scheiding van de beide luchtmassa's op grotere hoogte. Vaak valt er meer neerslag uit het hoogtefront dan uit het eigenlijke koufront. Kenmerkend voor het koufront aan de grond is de vaak scherpe afbakening van de bewolking: na doortocht van het grondfront klaart het onmiddellijk uit.

Achter het koufront zien we de typische Open Cel Convectie (OCC) in de polaire lucht. Een aantal van die convectieve cellen kunnen uitgroeien tot pittige buien. Ten noordoosten van Schotland hebben een aantal buien zich al gegroepeerd tot een komma.

Boven Schotland zien we een mooi verschijnsel. De wind waait daar uit het noordwesten. Aan de loefzijde van de Highlands zien we dat er wolkenpakketten ontstaan ten gevolge van "stuw": de lucht wordt gedwongen om te stijgen langs de berghellingen en koelt af. Het aanwezige vocht condenseert en vormt wolken. Aan de lijzijde van de Highlands zien we net het omgekeerde, namelijk een fohn-effect: de lucht daalt weer, warmt daarbij op en de bewolking verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Bijzonder opvallend ten slotte zijn de "mountain waves" (berggolven) boven Ierland en Wales. De wind waait daar uit het westen, loodrecht op een aantal heuvelrugjes. Daardoor onstaat er benedenwinds turbulentie: de lucht maakt een golvende beweging, veroorzaakt door de heuvelrug. In de golftoppen wordt de lucht opgetild, koelt hij af en ontstaat er bewolking. In de golfdalen lost de bewolking weer op. Daardoor ontstaan een aantal evenwijdig lopende, langgerekte opklaringsgebieden in de bewolking. Wie de bewegende satellietbeelden heeft gezien, merkte dat deze opklaringsgebieden niet meetrokken met de stroming, maar ter plaatse bleven liggen, wat een bijzonder merkwaardig beeld opleverde.

Bron foto: www.knmi.nl

satrep

 

Op het radarbeeld van enkele uren later is het split front-karakter van het koufront ook duidelijk te zien. Het hoogtefront ligt boven het noorden van Nederland, terwijl het eigenlijke koufront nog boven de Noordzee ligt. In dit geval is het grondfront op zee wel actiever dan het hoogtefront boven land.

splitfront

Tot slot een figuur die het ontstaan van de "ter plaatse trappelende" bewolking en opklaringsgebieden door mountain waves mooi illustreert (klik hier voor de bron):

mountain wave

 

16:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |