01-09-09

Stad Amsterdam in kielzog van Beagle

Vandaag begint de clipper Stad Amsterdam vanuit Plymouth aan een wereldreis, in het kielzog van haar beroemde voorganger Beagle, het zeilschip waarmee Charles Darwin zijn legendarisch geworden reis maakte. De Stad Amsterdam doet de hele trip opnieuw, met aan boord een hele rist wetenschappers en vooral ook media-mensen. De hele reis komt elke week op TV, op zondagavond op Nederland 2 (VPRO) en op woensdagavond op Canvas. De eerste uitzendingen zijn op zondag 13 september om 21.20 uur en op woensdag 16 september.

De "routering" (meteorologische begeleiding) van de Stad Amsterdam gebeurt door mijn twee OMS-collega's Marc en Fritz. Zij zullen het op weerkundig gebied gunstigste en veiligste traject voor de driemaster uitstippelen en moeten er dus voor zorgen dat schip en bemanning veilig op elke bestemming aankomen. Ze hebben zondag in ons meteopark in Oostende een hilarisch filmpje opgenomen dat binnenkort te zien zal zijn op de website van de Beagle-reis.

Overigens is de trip van de Stad Amsterdam vorige vrijdag al begonnen. Toen is de driemaster vertrokken vanuit de haven van Oostende naar Plymouth. We hebben toen vanuit het OMS druk overleg gepleegd met het Beagle-team. Er stond immers een harde tot stormachtige westzuidwestenwind op zee, met golven tot 3 meter hoog. Uiteindelijk is besloten om de Stad Amsterdam toch te laten vertrekken, omdat de omstandigheden geleidelijk aan iets beter zouden worden. De passagiers hadden even voordien nog genoten van heerlijke hapjes tijdens een receptie vlak voor het vertrek. Ik was er niet bij, maar ik neem aan dat even later menig Noordzee-vis en -meeuw in de omgeving van het zeilende schip mee heeft kunnen genieten van het half verteerde lekkers...

Foto: de clipper Stad Amsterdam (in de rol van de "Beagle") vrijdag bij het verlaten van de haven van Oostende bij windkracht 7. (bron: http://beagle.vpro.nl/)

beagle2

10:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.