16-08-09

Orkaan Bill bijt de spits af

Hoewel orkaan Bill officieel nog geboren moet worden, duikt hij op het einde van zijn leven al op in de langetermijnverwachtingen voor Europa. Bill is nu nog een prille tropische storm, de tweede van het seizoen. Zusje Ana is amper enkele uren ouder, maar zij heeft moeite om op toeren te komen omdat ze zich in een te droge luchtmassa bevindt. Als Ana boven de Benedenwindse Eilanden terecht komt, zwakt ze verder af tot een tropische depressie.

Niet zo met Bill. Deze tropische storm voelt zich prima in zijn vel boven het warme zeewater en sterkt snel aan. Het National Hurricane Center verwacht dat Bill dinsdagavond orkaankracht bereikt en verder aanzwelt tot een flinke Categorie 3. Voorlopig ziet het er naar uit dat Bill een noordelijke koers zal varen en niet over bewoond gebied zal trekken.

Het Europese weermodel ECMWF heeft orkaan Bill ook al opgepikt en in de EC1600-run duikt de orkaan voor het eerst op in de Atlantisch-Europese verwachtingskaart van maandag 24 augustus (zie illustratie 1). De orkaan ligt dan boven de Atlantische Oceaan, aan de noordwestelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren. Daardoor wordt het tropische systeem naar het noordoosten gedwongen. Bill verliest boven het noordelijke en dus koudere zeewater zijn tropische eigenschappen en wordt opgenomen in een lagedruksysteem ten zuiden van Groenland (illustratie 2).

Het is bekend dat weermodellen het behoorlijk op hun heupen krijgen van dergelijke orkaanrestanten. Dat blijkt ook weer uit de EC1600-run. De zwelgpartij inspireert het weermodel om de Atlantische depressie daarna razendsnel te laten uitdiepen, zodat er op de termijn +240u een indrukwekkende stormdepressie te zien is, waar je best met een grote boog omheen vaart (illustratie 3).

Laat het duidelijk zijn: de ontwikkelingen die ECMWF hier schetst zijn nog uiterst onzeker en een volgende oplossing ziet er allicht heel anders uit. We zijn gewaarschuwd: de weerkaarten op de middellange en lange termijn worden de komende tijd nog een stuk onzekerder dan anders al het geval is.

billa

billb

 

billc

Kent u Bill persoonlijk of heeft u beeldmateriaal van Bill? Kent u iemand die nog met Bill in de klas heeft gezeten? Neem dan contact met ons op via e-mail of via de reactie-mogelijkheid.

14:14 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: actueel weer, orkaan |  Facebook |

Commentaren

bill Onze boekhouder op 't werk noemt William. Hij laat zich echter graag Bill noemen en vertrekt morgen voor 14 dagen op verlof.
Ik zoek dit verder uit.

Gepost door: joachim | 16-08-09

Verdacht! Hoe was het met zijn oog? Draaide hij niet opvallend veel in het rond? En zo ja, was dat dan in wijzerzin?

Gepost door: Gert | 16-08-09

moeilijke vraag Z'n ogen draaien opvallend als ik mijn onkostenstaat indien, maar ik heb nog niet gelet op de draairichting. 'k Hou het in de gaten.

Gepost door: joachim | 16-08-09

Als het in wijzerzin is, bevindt Bill zich op het zuidelijk halfrond. Misschien schrijf ik het ooit nog wel eens goed...

Gepost door: Gert | 16-08-09

De commentaren zijn gesloten.