29-06-09

Zeemist, zon en stapelwolken

Bekijk de beelden van de drie KMI-webcams hieronder. Ze zijn van precies hetzelfde moment, maar tonen drie totaal verschillende weerbeelden.

In het zomerse Melle (vlak bij Gent) is er letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht. In Zeebrugge lijkt het wel een sombere, mistige herfstdag en in Wideumont (Ardennen) is het onweerachtig.

Hoe kunnen we dat nu verklaren? Aan de grond staat er een zwakke noordoostelijke stroming, dus zou je droge lucht verwachten. Maar vanaf pakweg duizend meter hoogte is de stroming volledig tegengesteld en waait er een zuidwestelijke wind. Dat betekent dat er vochtige, subtropische lucht naar onze omgeving wordt gevoerd. In het centrum van het land is er niets aan de hand. De zon heeft het aardoppervlak opgewarmd, maar niet genoeg om convectieve bewolking (stapelwolken) te doen ontstaan. In het oosten van het land was het nog warmer. Daar zijn wel stapelwolken ontstaan, die in de provincie Luxemburg zelfs zijn uitgegroeid tot een onweersbui.

En aan de kust? Daar kwam de warme en vochtige lucht in contact met het relatief koude zeewater (17°C). Het zeewater koelde de onderste luchtlaag af. Toen die luchtlaag haar dauwpunttemperatuur van 18°C bereikte, raakte ze verzadigd en gebeurde het onvermijdelijke: de overtollige waterdamp in de lucht condenseerde tot mist.

Door het grote temperatuursverschil tussen de koude zee en het warme land, kwam er een zeebries op gang. De koude lucht stroomde naar het binnenland en voerde de mist mee. Van zodra die mist in het gebied terecht kwam waar het warmer was dan 18°C, verdampte hij opnieuw. Resultaat: mist op zee, mist op het strand bij 18°C, maar amper tweehonderd meter achter de zeedijk een stralende zon bij temperaturen van 22 à 23°C!

zeemist zeebrugge

zeemist melle

zeemist wideumont

Bron beelden: website KMI.

 

17:05 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.