14-12-08

IJsregen

Gisteravond viel hier urenlang bij een temperatuur tussen +1 en +2°C  een vrij zeldzame neerslagsoort: ijsregen. Niet te verwarren met sneeuwregen, onderkoelde regen, ijzel of stofhagel. Bij ijsregen vallen letterlijk kleine ijsdeeltjes uit de lucht. Omdat de temperatuur aan de grond ruim boven nul lag, werd het daarbij niet glad.

IJsregen valt er als er een laag met zachte lucht geprangd zit tussen twee koudere luchtlagen. De neerslag begint in de wolk bij negatieve temperaturen als sneeuw. De sneeuw valt naar beneden en komt in een luchtlaag terecht waar het niet meer vriest. De sneeuw smelt en transformeert in regen. Daarna komt die regen opnieuw in een koudere luchtlaag terecht, met negatieve temperturen. De regendruppels bevriezen opnieuw en vallen als ijsdeeltjes op de grond. Of zoals gisteren, als half gesmolten ijsdeeltjes, als een tweede warme luchtlaag aan de grond niet dik genoeg is om de ijsdeeltjes volledig te doen smelten. Soms is de tussenliggende zachte luchtlaag niet dik genoeg om de sneeuw te doen smelten. Dan bevriezen de half gesmolten sneeuwvlokken opnieuw tijdens hun val en vallen ze op de grond met een opvallend kletterend geluid.

Wat is dan het verschil tussen ijsregen en (stof)hagel? Hagel is een typisch verschijnsel voor convectieve neerslag, buien dus. Hagel ontstaat als regendruppels via een stijgstroom opnieuw hoger in de lucht terecht komen en daar bevriezen. Daar komt dus geen koudere luchtlaag dicht bij de grond aan te pas. IJsregen is een typische frontale neerslagvorm, die ontstaat als twee verschillende luchtmassa's met elkaar in contact komen.

Voor een meteoroloog is het niet gemakkelijk om op voorhand in te schatten welke neerslagvorm er precies zal vallen: sneeuw, natte sneeuw, ijsregen of onderkoelde regen. Enkele tienden van een graad verschil ergens hoog in de lucht kunnen voor een wereld van verschil zorgen aan de grond. IJsregen is daarbij ongetwijfeld één van de minst voorkomende fenomenen.

 

 

17:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, achtergrond |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.