25-07-08

Convergentielijn

Vanavond trok een convergentielijn over Vlaanderen. Het zal weinig mensen opgevallen zijn, want de gebeurtenis was niet echt spectaculair te noemen. Toch waren er voor een "geoefend oog" (ahum...) enkele opvallende fenomenen waar te nemen.

Eerst misschien eventjes uitleggen wat een convergentielijn precies is. Het is een lijn die de plaatsen verbindt waar de wind plots uit een andere richting gaat waaien. Hier in Drongen waaide het de hele dag uit het oostzuidoosten. Op minder dan een half uur tijd draaide de wind hondertachtig graden, om de rest van de avond uit het westnoordwesten te waaien.

Op een convergentielijn vindt een stijgende luchtbeweging plaats. Dat is normaal. De wind waait er aan de grond uit twee tegenovergestelde richtingen naar éénzelfde plaats toe. De luchtstromingen botsen tegen elkaar. Er ontstaat op die plaats een "overschot" aan lucht. Dat teveel aan lucht kan maar één kant op: naar omhoog.

Een convergentielijn is dé risicoplaats bij uitstek voor het ontstaan van onweer. De lucht wordt omhoog gedwongen en koelt af. Als er veel vocht in de lucht aanwezig is, raakt die verzadigd en ontstaat er cumulusbewolking, die kan uitgroeien tot een onweer.

Zo ver kwam het vandaag niet. Er was blijkbaar niet genoeg vocht aanwezig in de lucht om onweer te veroorzaken. Toch was de stijgende luchtbeweging duidelijk te merken. Hele zwermen meeuwen lieten zich de gratis lift naar boven welgevallen en dreven mee met de convergentielijn het binnenland in, zonder met de vleugels te moeten klapperen. De terugtocht naar de kust zal ongetwijfeld wat moeilijker verlopen zijn...

Hieronder twee illustraties: een schematische voorstelling van de stijgende luchtbeweging van de convergentielijn waarop de meeuwen zich lieten meedrijven en een grafiekje van mijn weerstation waarop de windsprong van oostzuidoost naar westnoordwest (op minder dan een half uur tijd) duidelijk te zien is.

convergentielijn2

convergentielijn

22:03 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, weerstation |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.