03-06-08

Mijn naam is Gust

Een medewerker van het KNMI meldde gisteravond dat er in Westdorpe (gemeente Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen) 18 mm neerslag was gevallen op 10 minuten tijd. Toevallig was ik in de buurt en het resultaat van die wolkbreuk was in de omgeving van Westdorpe goed te merken. Niet zozeer aan de plassen of andere wateroverlast, maar wel aan afgerukte takken die over de weg lagen. En daar zaten soms serieuze exemplaren tussen.

"Afgerukte takken door de regen?", vraagt u zich misschien af. Jazeker, maar dan wel onrechtstreeks. De wolkbreuk kwam opzetten als een gordijn van regen. Die felle regen sleurt als het ware de lucht mee naar beneden. Er ontstaat een sterke dalende luchtstroom, die een snelheid kan bereiken van meer dan 100 kilometer per uur en in extreme gevallen zelfs tot meer dan 200 kilometer per uur. Als die dalende luchtkolom tegen de grond botst, wordt hij afgebogen en zet hij zijn weg horizontaal verder. Er ontstaat een zone van hevige wind voor de onweersbui uit. "Onweer dat vergezeld kan gaan van zware windstoten", waarschuwen Frank en Sabine dan. De vakterm voor zo'n zone met hevige wind voor een onweerscomplex uit, luidt "gust front". Eén zo'n zware windstoot heet in weerkundige kringen een "downburst". 

Een downburst wordt vaak verward met een windhoos. In beide gevallen begint het vaak uit het niets heel erg hard te waaien. Maar het ontstaan is dus fundamenteel anders: een downburst ontstaat door een dalende luchtkolom, een windhoos door een stijgende windkolom. De schade zal dikwijls even groot zijn, dus de verwarring is begrijpelijk.

westdorpe

 

Afgerukte takken in Westdorpe op 2 juni 2008: het resultaat van een downburst uit een "gust front".

09:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, onweer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.