07-02-08

Er is een windhoos gesignaleerd...

De windhoos die Dendermonde en Lier trof in de nacht van dinsdag op woensdag, kwam niet onverwacht. Dat ze precies op die plek zou toeslaan, dat kon uiteraard niemand voorzien. Maar dat er een kans was op windhozen, daarvoor was er 's morgens al gewaarschuwd. Onder andere door de websites Severe Wheater Outlook Benelux en Estofex.

Het was duidelijk dat de situatie gunstig was voor de vorming van zogenaamde low topped supercells, waarbij tornado's kunnen optreden. Het woord "tornado" is hier weldegelijk op zijn plaats, want ze ontstaan op precies dezelfde manier als de exemplaren in de Verenigde Staten.

Rond 22 uur verscheen op de radarbeelden boven de Westhoek een onweersbui die er verdacht uitzag.  Vooral de kleine maar felle neerslagkern (op de radarbeelden rood gekleurd) deed al een waarschuwingslichtje knipperen. De bui trok naar het noordoosten, richting Gent en Waasland. Om 22.30 uur vormde zich in de bui een zogenaamde "bow-echo" op de radarbeelden. Opnieuw een teken dat het er bijzonder heftig aan toe kan gaan. De kern lag toen ongeveer boven Kortrijk en splitste zich in twee delen. De noordelijke trok verder in de richting van Gent, passeerde recht over Drongen-Baarle en loste langzaam op. De zuidelijke kern begon een meer oostelijke koers te varen (een zogenaamde "right mover") en activeerde nog. Het is uit die kern dat boven Dendermonde en later ook nog eens boven Lier de windhoos (=tornado) zou ontstaan.

Ik heb van de celsplitsing boven Kortrijk een screenshot gemaakt (zie onderste radarbeeld).

Het blijft merkwaardig. Als er op de E17 in Kalken een file staat, wordt daar tot vervelens toe voor gewaarschuwd op de radio. Als een potentieel heel gevaarlijke onweersbui over Vlaanderen trekt, dan hoor je daar niets over. Hoewel het gevaar én het traject van de bui pakweg een uur op voorhand zeer goed kan worden ingeschat. Waarom in zo'n geval geen actuele weersinformatie op de radio? "Het Vlaamse weercentrum signaleert een hevige onweersbui die over een half uur over Gent zal trekken. Ga niet buiten en hou alles goed dicht."

cel1

celsplit

23:45 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.