14-01-08

Belgische wintersporters op weg naar Vancouver

schildermanskris2%5B1%5D
Er zijn dezer dagen een aantal Belgen die zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010. De meeste media-aandacht gaat daarbij naar het damesteam dat het probeert in de bobslee. Daarbij ook de Gentse schaatster Kim De Dapper. Hun belevenissen zijn op dinsdagavond te volgen op Canvas. Het hele project zit bijzonder professioneel in elkaar en ik schat hun kansen hoog in.

Ver weg van de camera's, maar met evenveel verbetenheid proberen nog een aantal landgenoten zich te plaatsen voor diezelfde Winterspelen. Het voorbije weekend nam de jonge schaatser Kris Schildermans deel aan het Europees Kampioenschap Allround Schaatsen in Rusland. Ondanks een verkoudheid deed hij het behoorlijk. Hij eindigde 28ste (op 33 deelnemers), maar heeft zeker nog een progressiemarge. 

De prestatie van Schildermans was live te zien op tv. Niet op Sporza, maar op Nederland 1. De NOS-commentator beklemtoonde meermaals dat Schildermans een "echte Belg" is, en geen genaturaliseerde Nederlander die probeert om op die manier de strenge Nederlandse selectie-criteria te omzeilen. "Er is echt wel talent in België en er zijn weldegelijk een aantal plaatsen in Vlaanderen waar het schaatsen leeft", merkte de commentator op. Waarna nog wat uitleg over het Belgisch Kampioenschap, dat noodgedwongen in Breda moet worden gereden omdat er in België geen enkele 400 meter-baan is. Ik hoop dat dit eens doordringt tot bij een aantal beleidsverantwoordelijken bij ons. Als er één sport is waarin ook wij medailles kunnen halen op de winterspelen, dan is het wel in het schaatsen, dat heel erg nauw verwand is aan wielrennen. Als we in die laatste sport kunnen uitblinken, dan moet het ook in het schaatsen kunnen lukken.

Door dat gebrek aan accommodatie, is Schildermans uitgeweken naar Berlijn, waar hij mee traint met een aantal Zweden. Daar krijgt hij geregeld het gezelschap van Nele Armée, een 19-jarig schaatstalent uit Leuven die dit seizoen jammer genoeg werd afgeremd door ziekte en daardoor niet kon deelnemen aan het EK bij de dames. Ook Oost-Vlaming Frank Fiers schaatst dit jaar wereldbekerwedstrijden en hoopt stilletjes op een deelname aan de Olympische Spelen. Hij is daarvoor uitgeweken naar het Nederlandse Gieten.

Er schijnt binnen de ISU (de internationale schaatsfederatie) een verantwoordelijke te zijn aangesteld die het langebaanschaatsen verder moet mondialiseren. Met 19 deelnemende landen op het voorbije EK zijn ze duidelijk op de goede weg. Misschien moeten wij, schaatsende Belgen, die man maar eens aan de mouw trekken en kijken op welke manier we de schaatssport in ons land kunnen uitbouwen. Een eigen 400 meter-baan is daarbij een vereiste, zodat eigen jong talent niet noodgedwongen moet uitwijken naar het buitenland. Ik vrees dat dit voorlopig jammer genoeg een utopie blijft.

10:21 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: schaatsen, media |  Facebook |

Commentaren

400m kunstijsbaan Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds geen 400m kunstijsbaan is in Vlaanderen. In 1964 studeerde ik als architect af met een ijstadion met 400m kunstijsbaan in Antwerpen verbonden met de nog op te richten universiteit. Herhaaldelijk deed ik voorstellen bij beleidsmensen van deze stad, zonder veel resultaat.Er is geen schaatscultuur bij het stadsbestuur.Toch ligt Antwerpen ideaal om internationaalingeschakeld te worden in bekerwedstrijden.

Gepost door: Reinout | 31-01-10

De commentaren zijn gesloten.