13-11-07

De fabel van het natte pak

Het is een bekende theorie: iemand die dagelijks met de fiets naar het werk of de school rijdt, zou maar 14,5 keer per jaar een regenpak moeten aantrekken. Die theorie is naar verluidt gebaseerd op cijfers van het KNMI: het regent jaarlijks maar 6,5 procent van de tijd. De andere 93,5 procent is het droog.

Eén of ander genie heeft dus de volgende berekening gemaakt: er zijn ongeveer 220 werkdagen (of schooldagen) in het jaar. 6,5 procent van 220 dagen is 14,5 dagen. Dat maakt dus 14,5 dagen fietsen met een regenpak en 205,5 dagen zonder regenpak.

Ik ken maar één geschikte plaats voor deze theorie: de prullenbak. Wie dagelijks met de fiets naar het werk of de school rijdt, weet uit ervaring dat deze berekening geen hout snijdt. Toen ik daarnet een stortbui op mijn nek kreeg tijdens het fietsen, viel mij in waarom. Die bui duurde amper drie minuten, maar dat was wel genoeg om klestnat te regenen.

Hoeveel kans heb ik op een nat pak als het op 1 dag welgeteld 3 minuten stortregent? Ik redeneer eventjes op dezelfde manier als hierboven. Een dag duurt 1440 minuten. Daarvan regent het 3 minuten, of 0,2 procent. Ik heb die dag dus 0,2 procent kans dat ik een regenpak moet aantrekken en 99,8 procent kans dat ik geen regenpak moet aantrekken.

Fout dus. Alles hangt immers af van de lengte van mijn fietstocht. Ik zit twee keer een half uur op de fiets. Wanneer moet ik die bewuste dag een regenpak aantrekken? Als die bui van 3 minuten zich voordoet tijdens het uur dat ik op de fiets zit. Die kans is (ongeveer) 1 op 24 en dus 4,17 procent of ruim twintig keer groter dan de kans in mijn foute redenering.

De redeneringsfout in de theorie hierboven is dus dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat je ook een regenpak aan moet trekken als het maar tijdens een deeltje van je fietstocht regent. Het aantal dagen ligt in elk geval beduidend hoger dan de 14,5 waarvan sprake, afhankelijk van de lengte van de fietstocht. Ha! Weer een mythe ontkracht!

21:37 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: actueel weer |  Facebook |

Commentaren

Kleuren Wat heb je met de kleuren van je site gedaan? 't Is hier quasi onleesbaar geworden (zalmroze letters op witte achtergrond).

Wouter

Gepost door: Wouter | 14-11-07

Geen verschil? Dag Wouter,

Ik heb niets veranderd aan de kleuren en zelf zie ik ook geen verschil. Misschien was het een tijdelijk probleem?

Vriendelijke groeten,

Gert

Gepost door: Gert | 14-11-07

De commentaren zijn gesloten.