11-10-07

Ut goa deur! (deel 1)

(Dit is het eerste deel van een nieuw Van Puyvelde-verhaal)

"Ut goa deur!"
Een siddering trok door de parochiezaal van Overslag toen slager Van Bambost, voorzitter van de vereniging De Overslagsche Elf Hoeven, eindelijk weer eens de drie magische woorden mocht uitspreken. Het flitslicht van de fotografen van de Gentsche Bazuin, de Oost-Vlaander Courant en het Wabeeks Weekblad sneed door de zaal. De lokale perscorrespondenten liepen elkaar ondersteboven in hun poging om als eerste bij het telefoontoestel van de pastorie te geraken, om het nieuws in primeur te kunnen melden aan hun redactie. Het anders zo rustige grensdorpje Overslag was klaar om weer voor eventjes in het centrum van de belangstelling te staan.

Toen tien dagen eerder, op Kerstavond, de vorst ongemeen hard inviel, was er al een enkeling die het woord Elfhoeventocht durfde te prevelen. Heel voorzichtig, want het uitspreken van de beruchte naam nog voor het eerste ijs goed en wel in de sloten ligt, dat schijnt ongeluk te brengen. Het zou de eerste keer niet zijn dat de haan op de kerktoren prompt zijn bek naar het zuidwesten draaide toen de naam Elfhoeventocht al te voorbarig was uitgesproken na enkele nachtjes met matige vorst.

Toen op Tweede Kerstdag hier en daar de schaatsen werden ondergebonden om enkele sierlijke krullen te rijden op ondergelopen weilanden, was er toch al sprake van een eerste opstootje van Elfhoevenkoorts. "Zou het dan toch nog eens?", durfden de inwoners elkaar al te vragen, zonder daarbij het evenement bij naam te noemen. Zenuwachtige blikken gingen in de richting van de sloten, waar zich een mooi ijsvloertje begon te vormen. IJzerhandel Vervaat-Staelens schoof in de etalage de wafelijzers en kookpotten aan de kant, om plaats te maken voor een uitgebreid assortiment aan schaatsen. Er viel nu letterlijk niet meer naast te kijken: de winter was in Overslag.

(Lees de rest van dit verhaal in het boek 'Weerberichten en enkele gedichten', Gert Coone, Uitgeverij Bola Editions, Gent 2010)

22:42 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: van puyvelde |  Facebook |

Commentaren

Van Puyvelde is terug! Yes, eindelijk, ie is terug.

Gepost door: Wouter | 15-10-07

Meer dan ooit zelfs! Want dit verhaal heeft zo stilaan de vorm van een novelle aangenomen...

Gepost door: Gert | 15-10-07

De commentaren zijn gesloten.