02-10-07

Winterbulletins

De zenuwachtigheid begint bij tal van winterliefhebbers toe te nemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te duiden. In de eerste plaats natuurlijk omdat de zomer nu definitief achter de rug is. In de tweede plaats omdat het weer eindelijk nog eens normaal tot zelfs iets te koud is, na meer dan een jaar lang structureel te warm te zijn geweest. Daarbij komt nog dat de honger bijzonder groot is. Twee jaar geleden hebben we een koude tot zeer koude winter op een haar na gemist omdat de koudegolf bleef steken net ten oosten van ons land. De vorige winter, tja, die was gewoon recordzacht. Er was toen nooit zelfs maar uitzicht op een vorstperiode.

Dit is ook de periode van de winterverwachtingen: de pogingen om al in het vroege najaar in te schatten wat voor een winter we zullen krijgen. De waarde van winterverwachtingen voor onze contreien laat zich best samenvatten in drie woorden: "nul komma nul". Door onze ligging op een gematigde noorderbreedte op de westelijke rand van een continent, hangt de temperatuur in de winter af van details die onmogelijk al maanden op voorhand in te schatten zijn. Dat hebben we twee jaar geleden dus aan den lijve ondervonden, toen de vrieskou net buiten onze landsgrenzen bleef steken.

Van een heel ander niveau dan de meeste doordeweekse winterverwachtingen, zijn de winterbulletins van de Rotterdamse weeramateur Cees van Zwieten. Ook hij kijkt vooruit naar de komende winter, maar hij doet dat op een onderbouwde en onderhoudende wijze. Mét de hoopvolle blik van de winterliefhebber, maar zonder oeverloos winters gefantaseer, waar veel andere auteurs van "winterverwachtingen" zich wel op laten betrappen. Het eerste winterbulletin van Cees voor de winter 2007-'08 is nu verschenen (klik hier).

Neem zeker ook eens de tijd om het prachtige verslag te lezen dat Cees van Zwieten heeft neergepend over de historische winter van 1963. Je vindt het onder de rubriek "Historie" naast zijn winterbulletin. Een echte aanrader voor wie nog eens wil (na)genieten van een goede, ouderwetse winter.

 

09:50 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerhistorie, link |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.