26-09-07

Cijfertjes

Nog maar eens wat cijfertjes? Allez vooruit, nog maar eens wat cijfertjes!

Het was een kille en natte dag vandaag.  Er viel 8,6 mm regen. Dat bracht het lopende maandtotaal voor september nu op 60,8 mm en dat is al meer dan de norm. De volgende dagen komen daar gegarandeerd nog wat millimeters bij.

De maximumtemperatuur bleef steken op een schamele +12,2°C. Dat was het laagste maximum sinds 3 april (+10,3°). Het daggemiddelde bleef voor het eerst dit najaar met 9,7° ook onder de +10°. Dat was dan weer geleden van 19 april. Ter vergelijking: in de recordzachte september van vorig jaar was het "koudste" daggemiddelde +14,2°C

Onze portie herfst hebben we dit jaar dus al gehad, nog voor oktober op de kalender staat. Dat was de voorbije jaren wel eventjes anders.

Als u zich afvraagt welke conclusie we hieruit kunnen trekken voor het weerbeeld van de komende winter, dan is het antwoord duidelijk: geen enkele. Daarover later meer.

23:54 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: actueel weer, klimaat |  Facebook |

Commentaren

't Is inderdaad herfst Het is donker, nat en winderig, maar anderzijds leverde deze week ook heel wat mooie plaatjes op. Ik zag opvallend veel regenbogen en ook vanuit de ruimte werden prachtige foto's geschoten: o.a. celvormige bewolking door Rayleigh-Bénard convectie. Die bieden toch meer dan troost in deze natte en kille dagen.

Gepost door: Tom | 29-09-07

Dat heb ik even moeten opzoeken... ..."Rayleigh-Bénard convectie". En nog gevonden ook: http://physics.ucsd.edu/was-daedalus/convection/rb.html.
Weer wat bijgeleerd ;-)

Gepost door: Gert | 29-09-07

hehe Mja, het is een proces dat misschien beter bekend is in de "vloeistoffen-leer", wanneer ert een sterk temperatuurverschil tussen de onderkant en de bovenkant van de vloeistoflaag is, maar het is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van wolkenstraten, open cellen en gesloten cellen. Typisch verschijnsel wanneer polaire lucht over warm zeewater trekt.

Blij je iets bijgeleerd te hebben ;-)

Gepost door: Tom | 30-09-07

De commentaren zijn gesloten.