29-08-07

Weer een halve graad er af

Het leven kan soms boeiend zijn. Als het bestaat uit een aaneenschakeling van records bijvoorbeeld. Alweer mochten we hier in Baarle de koudste augustus-nacht sinds het begin van de waarnemingen noteren (meer uitleg in de bijdrage hieronder). Het record werd met een halve graad aangescherpt en bedraagt nu +7,1°C.

Het hoeft niet te verwonderen als het record de komende nacht opnieuw sneuvelt. Het Amerikaanse GFS-model voorziet voor onze regio opnieuw een minimum van +7°. In de Hoge Venen zou het kwik zelfs kunnen dalen tot +1°.

UPDATE 30/08: En het record is opnieuw gesneuveld, met twee tienden. Het staat nu op 6,9°C.

Uiteindelijk kwam het in de Hoge Venen (Elsenborn) zelfs tot lichte nachtvorst in thermometerhut, met een minimum van -0,6°C. Vorst in de zomer: het kan zelfs nog in 2007.

09:25 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: actueel weer, weerstation |  Facebook |

Commentaren

Ooit gevroren in juli +Niet de eerste keer vorst in augustus te elsenborn ! Vorst in de metereologische zomer tot een paar jaar geleden enkel mogelijk in juni dat wist ik al, uiteraard de grootste kans op Belgisch koudste plekje natuurlijk!
Een artikel over het "klimaat van de Ardennen" op de site van VWKweb.nl zei immers het volgende
[b]"In uitzonderingsgevallen kan het in de Ardennen, zowel op de hoogplateaus, als in de valleien, het in juni vriezen. In juli en augustus vriest het niet."[/b]

Omdat ik gepassioneerd ben door het weer en zijn klimaat en weerrecords mijn favoriete onderwerp zijn stond ik onmiddelijk kritisch tegenover deze stelling. Ik ben beginnen googlen naar sites die temperatuursdata uit het verleden bewaren om toch maar zeker te zijn. Nu heb ik wel niet de zekerheid dat deze data juist zijn
+ stuitte dikwijls op onvolledige datareeksen,afronding op 0 i.p.v 1 decimaal.
[i]Data
-->vwkweb.nl,freemeteo.com,weather underground,weeronline.nl,southsendweather.com,eca.knmi.nl,[/i]

Die laatste is een zeer goede site maar voor de Belgische stations sinds enkele jaren niet meer publiek= niet meer downloadbaar zonder lidmaatschap jammergenoeg.

To the point Als bron dus ook Elsenborn wnat statistisch koudste station België.
Start van de waarnemingen niet gevonden maar minimum 30 jaar geleden aangezien anders klimatogram opstellen onmogelijk is, gebruikte bron data mei 1984-heden.
[b]Vorst in juli[/b](stap voor stap gecheckt)nog nooit Tmin laag +1°C
Maar website kmi
[b]"01-07-1984 Het is koud, en dat midden in de zomer : in Rochefort bedraagt de minimumtemperatuur –1,2°C.[/b] (was dit in open/gesloten hut bij eventuele correctie dan mischien toch geen vorst,denk ik ?)
[b]Vorst in augustus[/b]
=> 2 maal in de geschiedenis Elsenborn
30/08/2007 dus MET -0.6°C maar ook 21/08/1986 met weliswaar maar -0.1°C.

Als je die waarden ziet dan kon ik direct aannemen wat ik ook las "Grondvorst gans het jaar mogelijk ook midden in de zomer"

Gepost door: Mathias | 08-06-10

De commentaren zijn gesloten.