13-08-07

Mysterie verdwijnend zeeijs opgelost?

Nooit lag er op de Noordpool minder zeeijs dan nu. Je zou kunnen vermoeden dat de opwarming van de Aarde daar iets mee te maken heeft. Gelukkig zijn er experts die ons van dergelijke dwalingen kunnen behoeden. Die experts zijn vaak actief op allerlei internetsites, zoals die van Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld. Op de artikels die op die nieuwssite verschijnen, kan je als lezer een reactie achterlaten. Eén van die reacties, op een artikel over de recordlage oppervlakte aan zeeijs op de Noordpool, verklaart meteen ook dit fenomeen op indrukwekkende wijze.

De lezer in kwestie zegt dat hij niet begrijpt dat niemand inziet waarom het ijs aan de Noordpool verdwijnt, terwijl de verklaring voor de hand ligt. Nee, het ligt niet aan de mens. Hij heeft namelijk gelezen dat om de zoveel honderdduizend jaar de noord- en zuidpool van plaats veranderen en dat dit proces momenteel aan de gang is. Het is dus normaal dat het ijs aan de polen nu smelt. Stilaan zullen twee andere plaatsen op Aarde stelselmatig kouder beginnen worden. Dat worden dan de nieuwe noord- en zuidpool. De lezer voegt er wel aan toe dat dit een proces is van vele jaren.

Gelukkig reageerde een andere lezer prompt met de kurkdroge (en uiteraard correcte) mededeling dat de omwisseling van de magnetische polen geen invloed heeft op de sneeuw- en ijsvlaktes van de geografische polen. Wie het noorden kwijt is, zakt soms snel door het ijs.

22:49 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat, onzin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.