09-08-07

Modellen missen buien

De weermodellen zijn de jongste jaren zo sterk geëvolueerd, dat ze door de band een zeer betrouwbare verwachting kunnen maken tot drie dagen vooruit, een betrouwbare tot vijf dagen vooruit en een vrij betrouwbare tot zeven dagen vooruit. Zelfs het aanduiden van een trend voor een termijn tot tien dagen, lukt tegenwoordig vrij aardig.

Soms loopt het ook nog wel eens compleet mis, zelfs op de zeer korte termijn. Bij de kustbuien van gisteren woensdag bijvoorbeeld. In de omgeving van De Panne en Koksijde viel 77 mm regen op een paar uur tijd. Geen enkele van de weermodellen had dat 24 tot 12 uur daarvoor voorzien. Ook niet de zogenaamde mesoschale modellen. Dat zijn weermodellen die op een heel fijne resolutie draaien om het verwachte weer voor een relatief klein gebied en voor een relatief korte termijn (meestal voor een periode van 6 uur tot 48 of hooguit 72 uur na het tijdstip van de gebruikte waarnemingen) te berekenen.

Geen enkel model dat ik onder ogen kreeg, had de neerslaghoeveelheden van woensdagochtend aan de kust correct berekend. Het Italiaanse Bolam-model gaf wel regen aan onze kust, maar hield het op hooguit 10 mm. Het Aladin-model, dat het KMI gebruikt voor de verwachtingen op de korte termijn, ging helemaal de mist in en zag de kustbuien niet of nauwelijks aankomen (zie illustratie).

Het blijft voor de meteodiensten allicht dé uitdaging voor de komende jaren: het verfijnen van de regionale weermodellen zodat zeer lokale verschijnselen zoals extreme neerslag en windstoten beter kunnen worden berekend. Dan kan ook tijdig en efficiënter worden gewaarschuwd zonder al te vaak vals alarm af te kondigen.

De reden waarom er aan onze kust zoveel neerslag viel, wordt uit de doeken gedaan in dit artikel van de (Nederlandse!) website www.weer.nl.

alladin
Dit is de kaart van het weermodel Aladin met de verwachte neerslaghoeveelheden voor de periode 00 tot 12UTC (2 uur tot 14 uur onze tijd) op woensdag 8 augustus, gebaseerd op waarnemingen van amper 12 uur eerder. Het model voorzag voor Koksijde tussen 0,5 en 1 mm regen. In werkelijkheid viel er 77 mm. (bron kaart: www.kmi.be)

18:45 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: actueel weer |  Facebook |

Commentaren

Kom je het weer proeven in Bertem? Tja, het kan. Kijk eens op mijn blogje en misschien zit jij binnenkort met zijn twee in een luxegastenkamer in Bertem (bij Leuven). Gewoon een wedstrijdje om de 50000ste bezoeker aan mijn blogje te vieren. Of het er goed weer zal zijn? Wie weet, romantisch en gezellig is het alleszins. Groetjes.

Gepost door: lieven | 11-08-07

De commentaren zijn gesloten.