30-07-07

Verkoelende zeebries

Op weergebied viel er in Tunesië weinig te beleven, als we de opmerkelijke hitte eventjes buiten beschouwing laten. Het enige weerkundige fenomeen dat elke dag nadrukkelijk aanwezig was, was een verkoelende zeebries.

Die zeebries ontstaat aan de kust bij zonnig en windstil weer. De zon verhit het land sterk. De warme lucht stijgt op en stroomt langs boven weg. Daardoor ontstaat er aan de grond een plaatselijk lagedrukgebiedje. Boven zee doet dit fenomeen zich niet voor. Daar is de luchtdruk dus hoger. Er ontstaat een stroom van de hoge druk boven zee naar het lagedrukgebiedje boven land, om het "tekort" aan lucht dat daar is ontstaan aan te vullen. De lucht van boven zee is merkelijk koeler dan die op het land. De verkoelende zeebries is geboren.

In Tunesië was de zeebries voelbaar tot enkele kilometers buiten de kustlijn. Amper een paar tientallen meter was de lucht merkelijk koeler, daarna werd hij door het gloeiend hete zand al snel opgewarmd. Door de lage luchtvochtigheid kon dit windje toch ook nog zijn verkoelend effect verrichten.

Op de foto: het ontstaan van een zeebries geïllustreerd voor de kust van Sidi Bou Saïd.

zeebries

 

22:17 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.