18-07-07

Schieten met een kanon op een bui

Een berichtje dat het persagentschap Belga gisteren verspreidde:

Fruitboeren schieten met weerkanon op hagelbui
Sint-Pauwels en grote delen van Sint-Gillis-Waas zijn maandagochtend gespaard gebleven van het onheilsweer, omdat de fruitboeren de dreigende wolken met weerkanonnen aan flarden hebben geschoten.
"Met het kanon worden ioniserende schokgolven in de lucht geschoten. Die bereiken snel de hoge atmosfeer, tot op 15.000 meter, waar de hagel zich bij min 50 graden ontwikkelt. Door een kettingreactie van micro-explosies worden de ijskristallen onstabiel, kunnen ze geen waterdamp meer opnemen en valt de hagel uiteindelijk als regen op de grond", aldus de producenten.
Weerman Frank Deboosere betwijfelt dat sterk. (belga)

Frank Deboosere is niet de enige die twijfelt aan het nut van deze hagelkanonnen. Meteoroloog Jon Wieringa maakt in dit artikel (klik hier), verschenen in het blad Meteorologica, brandhout van het hagelkanon. Ook de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), waar het KMI is bij aangesloten, heeft al in 2001 een standpunt ingenomen: "In recente jaren is opnieuw hagel bestreden met luidruchtige kanonnen. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing, noch een geloofwaardige hypothese die zulke experimenten zou ondersteunen."
"Op een mug schieten met een kanon" is een bekend gezegde voor wie met overdreven middelen een probleem te lijf gaat. "Schieten met een kanon op een hagelbui" kan gerust als gezegde met precies de tegengestelde betekenis de woordenboeken in.

Illustratie: op het radarbeeld hieronder is er niets te merken van een "aan flarden geschoten onweerswolk" boven Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas. (bron: http://www.weersite.net)

hagelkanon

22:08 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, onweer, wolken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.