11-07-07

Korte zomerse opstoot op komst

Raar maar waar: hoewel de meteorologische zomer inmiddels zowat halfweg is, blijft 15 april voorlopig hier in de boeken staan als de warmste dag van 2007, met een maximumtemperatuur van 28,4°. Daar kan komend weekend verandering in komen. Tussen een Europees hogedrukgebied met kern boven de Alpen en een lagedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland, stroomt dan lucht vanboven Spanje en zelfs Noord-Afrika naar onze streken. Het gevolg laat zich raden: de temperatuur spurt binnen de kortste keren naar zomerse en misschien wel tropische waarden. Zaterdag zou het overdag nog droog moeten blijven, maar in de loop van het weekend neemt de kans op onweer toe.

Het is een zeer tijdelijke situatie. Het lagedruk gebied schuift door naar het oosten en verdrijft de hogedruk. Daardoor zitten we dinsdag al opnieuw met een westelijke stroming en lijkt het weerbeeld sterk op dat van de voorbije weken: wisselvallig, nat en relatief koel.

Stiekem hoop ik een beetje dat het komend weekend zo'n vaart niet loopt met de hitte. De onzekerheid is nog altijd vrij groot: de kans zit er nog altijd in dat de warmste lucht net ten oosten van ons naar het noorden stroomt en dat wij het moeten doen met "maar" een graad of 25. De zomer bevalt mij tot nu toe opperbest, want al die hitte-toestanden zijn aan mij niet besteed. En het zou leuk zijn als die prille voorjaarsdag van 15 april definitief als warmste dag van 2007 de Drongense weerboeken in kan.

Op de illustratie hieronder: de GFS-ensembles voor het roosterpunt in de buurt van Drongen: een korte zomerse opflakkering komend weekend, maar de spreiding in de oplossingen (en dus de onzekerheid wat betreft de temperatuur) blijft vrij groot. Vanaf maandag gaan alle oplossingen eensgezind terug naar af. Op de lange termijn neemt de spreiding weer toe, een normaal verschijnsel.

pluim

 

22:19 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.