18-06-07

Weg met het weerbericht!

Tijd om een misverstand uit de weg te ruimen. Collega's, vrienden, kennissen gaan er van uit dat ik als weeramateur elk weerbericht in de populaire media op de voet volg. Het tegendeel is waar. Het weerbericht op het einde van het radionieuws dringt meestal nauwelijks tot mij door, weerpraatjes op tv volg ik in het beste geval maar met een half oog en het weerbericht in de krant sla ik gewoon over. Het klinkt misschien wat pretentieus, maar in die mediaweerberichten valt voor de doorwinterde weeramateur (als ik mij daartoe mag rekenen... even nadenken... ja, ik denk het wel) weinig nieuws te rapen. Het is de geredigeerde en sterk vereenvoudigde versie van informatie die meestal al een paar uur eerder in ruwe vorm te vinden is op diverse meteorologische websites. (*)

Wat ik wel met meer dan gewone interesse lees, zijn de diverse gespecialiseerde verwachtingen die te vinden zijn op het internet en die een stuk meer in detail treden dan de "kans op een bui, mogelijk met onweer" in de media. Veel van die sites worden gemaakt door professionele weerkundigen, maar dan wel in hun vrije tijd. Zo is er het ongeëvenaarde Estofex, waar een aantal weerkundigen met een haast griezelige nauwkeurigheid verwachtingen maken (in het Engels) van "extreem convectief weer" in Europa. Ook sommige Vlaamse professionals maken in hun vrije tijd hun eigen verwachtingen en publiceren die op een eigen site. Skystef bijvoorbeeld, met zijn Weather Outlook Belgium. Of KMI-voorspeller Karim Hamid, met zijn Severe Storm Outlouk Belgium (voorheen bekend als de Donderkop-site). Deze sites zijn goudmijntjes voor wie op zoek is naar onderbouwde verwachtingen en tegelijk meer wil leren over de processen die leiden tot extreme weersomstandigheden.

(*) Eén van de kenmerken van berichten in de populaire media: sensationele titels, die uiteindelijk nergens blijken op te slaan en nauwelijks een band hebben met de rest van het artikel/de bijdrage.

 

23:32 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.