04-06-07

Twee schrijvers op glad ijs

Maeterlinck

Vrieskou bracht twee grote namen uit onze vaderlandse literaire geschiedenis samen. De Nevelse auteur Cyriel Buysse leerde de Gentse schrijver Maurice Maeterlinck kennen in 1878, tijdens het schaatsen op de meersen hier in Drongen, zowat halfweg tussen hun beider woonplaatsen. Ze waren toen nog lang niet de gevestigde auteurs die ze later zouden worden. Maeterlinck was toen 16 jaar, Buysse drie jaar ouder. De twee zouden hun leven lang vrienden blijven.

Het verhaal staat vandaag in De Standaard en wordt verteld door Nicolas Maeterlinck, persfotograaf en achterkleinneef van de enige Belg die de Nobelprijs voor literatuur won. Aanleiding voor het artikel is de nieuwe Maeterlinckwandeling die Literair Gent organiseert. Met de wandeling willen ze de wat vergeten Gentse auteur weer onder de aandacht brengen.

Jaren geleden, toen ik nog actief was in de journalistiek, trok ik geregeld met Nicolas op reportage. Ik heb toen eens gevraagd of hij familie was van dé Maeterlinck. Ik zag de verrassing in zijn ogen toen hij met die vraag geconfronteerd werd en bevestigend mocht antwoorden. Het initiatief van Literair Gent komt niets te vroeg.

Foto Maurice Maeterlinck: wikipedia.

21:57 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerhistorie, schaatsen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.