26-05-07

Onweer boven Latem

Deze voormiddag heeft Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux samen met nog een aantal prominenten het vernieuwde Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent aan de pers voorgesteld. Het museum bleef vier jaar dicht wegens ingrijpende restauratie- en aanpassingswerkzaamheden. Ook ik was op die plechtigheid uitgenodigd. In de wereld van Gentse prominenten speel ik ergens in de laagste provinciale afdelingen, maar blijkbaar nog net hoog genoeg om voor zulke aangelegenheden gevraagd te worden. Er moet immers toch iemand zijn om te luisteren naar de toespraken van de prominenten uit de eerste nationale.

onweer latemNa de opening mochten we snel een kijkje nemen in de tentoonstellingszalen, waar werklui nog volop aan de slag waren, zodat ik mij niet van de indruk kon ontdoen dat de heropening toch net iets te vroeg kwam. Of de werklui net iets te laat. Zo gaat dat met stielmannen.

 

Mijn oog viel al snel op een aantal - hoe kan het ook anders - weergerelateerde schilderijen. Het weer heeft de mens in het algemeen en de kunstenaar in het bijzonder altijd gefascineerd. Een prachtig schilderij is "Onweer boven Laethem" van Valerius De Saedeleer. Een haarscherp afgelijnde bui, waarschijnlijk met een shelfcloud of kraagwolk, is over Sint-Martens-Latem getrokken. Een inktzwarte lucht hangt boven het dorp, aan de horizon is nog een streepje onbewolkte lucht te zien.

avondlijk onweer

 

Over de Doornikse kunstenaar Hippolyte Boulanger zegt de museumgids: "Boulanger had een 'romantische' voorliefde voor extreme weersomstandigheden, zoals een onweer". Een man naar het hart van elke weeramateur dus. In het MSK hangt zijn werk "Na het avondlijk onweer", waarop een soort van rolwolk boven een berglandschap te zien is.

ijsvogelsMijn favoriet schilderij in het MSK is "De IJsvogels" van Emile Claus: een sneeuw- een ijslandschap aan de Leieoevers in Astene, een mooi voorbeeld van een luministisch werk, zegt diezelfde gids.

Als het MSK over enkele weken volledig is afgewerkt en de eerste 'hype' van de heropening achter de rug is, ga ik op zijn minst een halve dag uittrekken om de schitterende collectie uitgebreid te bestuderen. Dankzij de gesofisticeerde klimaatregeling die zorgt voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid om de kunstwerken optimaal te conserveren, wordt het MSK ongetwijfeld een ideaal toevluchtsoord tijdens snikhete zomerdagen.

 

 

00:24 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerhistorie, onweer, wolken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.