30-04-07

Aprilse grill

De maand april 2007 sluit in Drongen-Baarle af met een gemiddelde temperatuur van 13,0°C. Ukkel komt met 13,6° nog iets hoger uit (want ligt wat verder van de kust) en breekt het vorige record met 1,7°.

Misschien nog opvallender: er viel de hele maand geen druppel regen, noch in Drongen noch in Ukkel. Sinds het begin van de waarnemingen is er nog geen enkele kalendermaand geweest die dit heeft voorgedaan. De start van de droge periode viel ongeveer samen met het begin van de maand en ze duurt nu al 31 dagen. Het vorige record komt in zicht: tussen 4 juni en 8 juli 1887 viel er 35 dagen lang geen regen. Gezien de gortdroge verwachtingen is de kans groot dat ook dit record naar de geschiedenisboeken verwezen wordt.

Is dit alles nu een gevolg van het veranderende klimaat? Niet noodzakelijk en zeker niet rechtstreeks, want dan zou het in het zuiden van Europa ook recordzacht moeten zijn. Dat is niet het geval. Wie de voorbije weken een vakantie geboekt had  in pakweg Benidorm, zal  zich dat beklaagd hebben. Het weer was er slechter en minder warm dan bij ons.

De oorzaak van het droge, zonnige en zachte weer in onze omgeving is de continue vorming van hogedrukgebieden onder een golftop van de straalstroom, die nu al maandenlang in onze omgeving blijft liggen. Het is wel een uitzonderlijke situatie, zo'n hardnekkige hogedrukinvloed in het vroege voorjaar. Dat kenmerkt zich normaal gezien door sterk wisselvallig weer: de bekende maartse buien en aprilse grillen. Blijft natuurlijk de vraag hoe het komt dat die hogedrukgebieden nu zo hardnekkig blijven liggen en op die manier zorgen voor een ongekende "aprilse grill". Komt dat dan door het veranderende klimaat? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

21:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, klimaat |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.