11-04-07

Alweer warmterecord verpulverd

Het glipt misschien wat tussen de mazen van het medianet, maar eens te meer sneuvelt een warmterecord op een spectaculaire manier: dat van het lopende 365 dagen-gemiddelde.
Normaal gezien krijgen we alleen berichten te horen over de gemiddelde temperatuur van een kalenderjaar. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur van het jaar 2006 in Ukkel 11,4°C. Dat was het warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen. In De Bilt (Nederland) bedroeg de gemiddelde jaartemperatuur in 2006 11,2°C, eveneens een record. Ook mijn weerstation in Drongen-Baarle registreerde voor 2006 een gemiddelde jaartemperatuur van 11,2°C.
Nu is een jaar per definitie een periode van 365 dagen (of 366 in het geval van een schrikkeljaar). Eigenlijk kunnen we dus elke dag een gemiddelde jaartemperatuur berekenen, op basis van de 365 voorbije dagen en dan is er vandaag opnieuw spectaculair nieuws te melden. Het vorige absolute jaarrecord stond voor De Bilt geregistreerd voor de periode 14 mei 1989-13 mei 1990 en bedroeg 11,4°C. Begin januari hebben we dit record geëvenaard. Sindsdien is de gemiddelde 365 dagen-temperatuur almaar blijven stijgen. Logisch, want de maanden januari tot en met maart 2006 waren nog relatief koud, terwijl januari 2007 recordzacht was en ook februari, maart en het eerste deel van april nog een stuk zachter dan normaal. Het resultaat is nu dat de periode 11 april 2006-10 april 2007 uitkomt op een jaargemiddelde van 12,4°C, maar liefst een volle graad hoger dan het vorige record.

Een verbetering van een jaargemiddelde temperatuur met een volle graad, dat is zoiets als het wereldrecord verspringen dat plots met één meter wordt verbeterd. Nog een merkwaardige vaststelling: om recordzachte temperaturen te halen, heb je in principe een optimale luchtdrukverdeling nodig die de warme lucht tot bij ons voert. De jongste tijd zien we dat er warmterecords sneuvelen terwijl de luchtdrukverdeling toch niet optimaal is. Om nog eens een vergelijking te maken met de sport: alsof een niet optimaal voorbereide wielrenner met een versleten koersfiets er toch in slaagt het oude werelduurrecord te verbeteren, ooit gevestigd door een perfect getrainde coureur die reed met een aërodynamische, hoogtechnologische tijdritfiets.
De opwarming van ons klimaat manifesteert zich nu wel heel duidelijk.

 

tg_anomalie260

(Bron grafiek: www.knmi.nl)

Bovenstaande grafiek toont duidelijk hoe uitzonderlijk zacht het de voorbije 365 dagen was in De Bilt. Sinds half augustus 2006 is het structureel te zacht voor de tijd van het jaar. De korte iets "kouder dan normale" periodes half april 2006, eind mei-begin juni 2006 en half augustus 2006 wegen niet op tegen de veel te zachte periodes.

 

(Met dank aan Cees van Zwieten , die de aandacht vestigde op dit record en www.nlweer.com voor de cijfergegevens)

18:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actueel weer, klimaat |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.