07-01-06

Hoe Cornelius Easton zijn vriend Omer Van Puyvelde overtroefde

Het was een zachte en zonnige meidag in 1919 op het stemmige pleintje van het Belgisch-Nederlandse grensdorpje Overslag. Omer Van Puyvelde, van beroep componist maar tevens niet onverdienstelijk weeramateur, begroette met een forse klap op de schouder zijn goede vriend Cornelius Easton, van beroep niet onverdienstelijk journalist, maar vooral een prominente weeramateur. “Corneel, mijn beste. Hoe gaat het er nog mee? Lang niet gezien.” De beruchte “draad des doods”, die vier lange oorlogsjaren het onooglijke grensdorpje doormidden had gesneden met zijn dodelijke elektrische spanning, was niet meteen bevorderlijk geweest voor de vriendschappelijke bezoekjes die de twee weeramateurs elkaar pleegden te brengen.

“Nou Oomeir, er was geen doorkomen aan, met die maffe Pruisen hierzo”, zuchtte Easton.

“Vertel mij wat”, zei Van Puyvelde. “Ik heb vier jaar lang mijn pluviometer niet kunnen legen. Die stond vanachter in de hof.” Om zo weinig mogelijk last te hebben van het tuineffect, had Van Puyvelde in februari 1914 besloten om zijn geijkte pluviometer op te stellen in een weide, een tiental meter voorbij zijn huis, net over de Nederlandse grens. Een ongelukkige timing, zo bleek een weinig later.

“Jaja, we hebben harde noten moeten kraken, de voorbije jaren”, ging de componist verder. Hij staarde in de verte. “Maar bon, laat ons daar maar niet te veel meer aan denken. En Corneel, nog belangwekkende ontdekkingen gedaan?” De twee vrienden probeerden elkaar al tientallen jaren te overtroeven met nieuwe inzichten in de meteorologie. Van Puyvelde had een enorm succes geoogst bij het grote publiek met zijn befaamde beukennoten-theorie. Kort samengevat kwam die theorie op het volgende neer: op een herfst met veel noten, volgt een strenge winter. Van Puyvelde vond dat hij recht van spreken had. Als componist hadden noten voor hem immers geen geheimen. Zijn theorie was binnen de kortste keren wijd verspreid geraakt.

Het succes van zijn vriend Van Puyvelde had Cornelius Easton immer wat voor de borst gestuit. Maar nu glunderde hij. “Nou Oomeir, ik heb me daar een ontdekking gedaan. Ik heb alle winters van de voorbije vijftienhonderd jaar ingedeeld volgens strengheid, en ze allemaal op een rijtje gezet.” Hij zweeg.

“Ja, en?”, vroeg Van Puyvelde ongeduldig.

“Nou Oomeir, wat blijkt nu?”. Hij zweeg opnieuw.

“Ja, wat blijkt nu?”

“Nou Oomeir, er bestaat een 89-jarige cyclus, zonder één uitzondering, van strenge winters.”

Van Puyvelde barstte in lachen uit. “Allez Corneel. Om de 89 jaar. Hadt ge echt geen schoner getal kunnen bedenken? Wie gaat dat nu onthouden?”

Easton bleef onverstoorbaar. “Nou Oomeir, het klopt echt hoor. Ik deed de ontdekking op een kille herfstavond in 1915. Toen zag ik dat, als mijn theorie klopte, er in 1917 opnieuw een strenge winter zou moeten volgen.”

Nu was het de beurt aan Van Puyvelde om stil te worden. “Milledjuu”, klonk het uiteindelijk. “1917, ja die winter was mij er eentje. En dat regeltje van jou, dat klopt altijd?”

“Altijd, Oomeir.”

“Dus 1917 plus 89, dat is 2006. In dat jaar mogen ze zich weer vast houden aan de takken van de bomen.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, keek hij naar de imposante beukenbomen op het stemmige dorpsplein. “In de herfst van 2005 zullen hier dus een massa beukennoten aan hangen”, voorspelde Van Puyvelde.

“Nou Oomeir, misschien zijn er in 2005 wel helemaal geen beukenbomen meer om je theorie aan te toetsen.”

De automobiel van dorpsslager Van Bambost tufte het dorpsplein op en deed de blik van Van Puyvelde en Easton afdwalen.

“Tja”, zuchtte Van Puyvelde. “Het zijn rare tijden. Het is nog lang tot 2006. Wie weet wat er nog allemaal in de lucht hangt dat jouw theorie onderuit kan halen.”

De automobiel dokkerde met veel lawaai over de kasseien van Overslag en braakte een zwarte roetwolk uit.

“Ach mijn beste Oomeir, we zullen het zelf niet meer meemaken”, mompelde Easton.

23:17 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) | Tags: van puyvelde |  Facebook |

Commentaren

Mooi verhaal! Gelukkig nieuwjaar.

Gepost door: jacoja | 08-01-06

Goed Verhaal!

Gepost door: Rijschool Delft | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.