04-10-05

Verhitte discussies over koude verwachtingen

Winterverwachtingen op de weerfora op het internet: er is deze tijd van het jaar geen ontkomen meer aan. Als je het van op een afstandje volgt, is het best vermakelijk. Winterverwachtingen leiden namelijk vaak tot verhitte discussies. In het kort komt het er op neer dat een winterverwachting op een forum veel vorst, sneeuw en schaatsijs moet voorzien om op bijval te kunnen rekenen. Er geldt daarbij een dubbele moraal. Koude winterverwachtingen zijn per definitie geloofwaardiger dan zachte. Alle argumenten zijn goed om de auteur van een koude winterverwachting bij te treden: Easton-cycli, zonnevlekkenminima, lage NAO-indexen, zachte oktobermaanden, prima drukverdelingen in het najaar,… De eerste de beste obscure buitenlandse website die ook een koude winter voorziet, wordt plots een bijkomende betrouwbare bron.

Meer nog. Verwachtingen die de zachte kant op gaan, worden plots ook belangrijke aanwijzingen in de richting van winterkou. De seizoensverwachting van ECMWF voorziet een te zachte winter? Ach gut, die Engelsen geven toch zelf toe dat hun seizoensmodel totaal onbetrouwbaar is voor Europa? Dus zacht zal wel koud worden. Had datzelfde ECMWF-model een barre winter in het vooruitzicht gesteld, dan was er ongetwijfeld op gewezen dat Reading toch over het meest betrouwbare globale model beschikt voor Europa en dat de seizoensverwachtingen toch elk jaar beter worden.

En zo zijn elk najaar weer de verwachtingen bijzonder gespannen en ziet men opvallend veel gelijkenissen met de herfst van 1962, 1978 of 1984. (Ook Frank Deboosere gehoord vanavond over de Italiaanse depressie die deze dagen ons weer bepaalt? Kijk eens naar de bijgevoegde kaart van 4 oktober 1978. Als dat geen goed voorteken is! Dat soort dingen dus. Dat nog niemand dat opgevallen is...)

Ik heb daar zo mijn eigen mening over. Je kan in oktober of november nog geen zinnig woord kwijt over de nakende winter. Het proces dat ons winterkou oplevert, is vaak zo subtiel dat de kleinste details tot op het laatste moment roet in het eten kunnen gooien. Details die je onmogelijk tien dagen op voorhand al kunt voorzien, laat staan weken of maanden voordien. Er zijn in het verleden genoeg voorbeelden bekend van winters die barkoud waren in Duitsland, maar in de Lage Landen geen potten konden breken. Terwijl de meeste seizoensverwachtingen West-Europa als één geheel beschouwen.

Het klinkt afgezaagd en je maakt je er op de fora niet populair mee, daarom zeg ik het maar hier: je kan alleen maar afwachten. Tot de modellen de winterinval berekenen binnen de termijn van drie dagen. Dan mag je beginnen hopen. ’t Bespaart een winterliefhebber een hoop ontgoochelingen.

Tip: lees de boeiende en leerrijke bijdrage over de winterverwachtingen op de website van Ruben Weytjens.

22:14 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (1) | Tags: link, media |  Facebook |

Commentaren

hallo zusammen

ich moechte mit meiner freundin sofort nach ruegen an die ostsee fahren. kennt jemand ein schönes plaetzchen und bekommt man noch so spontan eine eine nicht zu teure ferienwohnung


schoene gruesse

Gepost door: hellionmars | 14-08-10

De commentaren zijn gesloten.